pondělí 23. ledna 2017

Běhej v zimě!

         Letos se nám zima projevila v celé své kráse. Není to ale důvod k běžecké pauze. Určitě bychom našli spoustu výmluv proč neběhat, které do zimního období krásně zapadnou, viďte? Není lepší si ráno přispat, když je stejně dlouho tma? Proč vstávat ještě dřív, než je nezbytně nutné? Není lepší věnovat se jakékoliv činnosti (hlavně v pohodlí a teple), než vyběhnout do mrazu? Není lepší jít uvařit dobrou večeři (nebo na ni jít ven do oblíbené restaurace) a pak si dát horkou vanu, než se brodit sněhem či břečkou, která po včerejším sněhu na cestách zůstala?

Odpověď je jednoduchá. NE.

          Přece jsme celý rok neběhali proto, abychom se s prvním sněhem uložili k zimnímu spánku. Naběhané kilometry přes zimu, se nám budou skvěle hodit v průběhu následujícího roku, abychom si splnili všechny naše běžecké sny a plány.



6 ZÁSAD PRO ZIMNÍ BĚH, KTERÝCH SE DRŽÍM UŽ TŘETÍM ROKEM:

1) OBLEČENÍ - není nutné nabalit se do těžké zimní bundy ze strachu před zimou. Lepší variantou je zvolit kvalitní funkční oblečení v několika vrstvách, které vás nebudou omezovat v pohybu. Já si beru 3 vrstvy - tílko nebo triko, triko s dlouhým rukávem, bundu. Legíny (zateplené mám jedny, většinou běhám v klasických celoročně nošených), čelenku nebo čepici, tunel, kterým si chráním krk, ústa a nos, rukavice. Obuv mám celoroční.

2) TEPLOTA - myslím, že běh do -10 C se dá zvládnout dobře. Kdo se na něj ale v těchto mrazivých dnech necítí, nelámejte to přes koleno. Obzvlášť začátečníci, kteří mají problémy s dechem a dýchají pusou, mohli by takový výběh odnést nachlazením. Poslouchejte své tělo.

3) BEZPEČNOST - v zimě máme ty dny přece jen kratší, takže se někdy nevyhneme výběhu ve tmě. V takovém případě je vždy dobré mít na oblečení reflexní prvky, případně i čelovku, abychom byli vidět! A protože zimní počasí umí udělat někdy ze silnic a chodníků pěknou klouzačku, dávejte pozor na to, kam šlapete.

4) TEMPO - v zimě běhám tzv. "na pohodu". Neběžím s větrem o závod, to si užiju v létě a na podzim, přes zimu se snažím naběhat kilometry a neztratit kondici tím, že si udělám zimní běžeckou pauzu :)

5) DÝCHÁNÍ - snažíme se dýchat nosem. Je to základ, abychom náš zimní výběh neodnesli nachlazením dýchacích cest. Jak už bylo řečeno výš, pro člověka, který s během začíná právě v zimě, může toto být problém. Proto je lepší zpomalit tempo do takové míry, abychom to udýchali nosem. Je dobré na to myslet, soustředit se, chce to cvik a půjde to!

6) DO SUCHA - ano, tohle je pro každého automatické, ale v zimě opravdu žádné "zdržovačky", shodit doma propocené vlhké oblečení a šup rychle pod teplou sprchu. Nemocní být nechceme :)



TIPY PRO ZAČÁTEČNÍKY: Pokud nám nechybí odhodlání, rozběháme se i v zimě. Přesto to pro někoho může být kapku náročnější, než v teplém jarním počasí. Začínáš - li s během, zvol pro začátek procházky a rychlou chůzi. Při běhu nespěchej. Urči si takové tempo, abys to udýchal(a), soustřeď se na dýchání nosem. Drž se v takové vzdálenosti od domova, aby ses v podobném tempu zvládl(a) vrátit i zpátky domů a nemusel(a) jít pěšky. Pravděpodobnost prochladnutí by se rapidně zvýšila, protože postávat na mrazu v propoceném oblečení není nic moc :)

Na závěr ještě musím říct, že dodrží-li člověk těch několik málo pravidel, která se k zimnímu běhání všeobecně vztahují, není třeba se bát nemocí. Osobně jsem z běhu jako takového nemocná nikdy nebyla. K chycení bacilů mi bohatě stačí zajít do obchoďáku plného lidí, běhání k tomu není třeba.

Nebojme se sněhu a zimy a užívejme si každé roční období se vším, co s sebou přináší :)

Všem Vám přeju krásné zimní výběhy!

J.

Žádné komentáře:

Okomentovat