pátek 14. dubna 2017

Moje začátky s jógou

Na začátku letošního roku jsem si nedávala žádná předsevzetí, kromě jediného - dala jsem si za úkol letos zkoušet nové, pro mně dosud nepoznané věci. Kupodivu se mi to zatím docela daří, pár kroků novým směrem jsem udělala a je to fajn pocit...

Jedním, z těch mých "nových" požitků, se stala JÓGA. Plánované to vůbec nebylo, naopak mám pocit, že si mně našla sama (díky jógo :))



Začalo to v polovině ledna, kdy jsem po ránu vyběhla na svou obvyklou trasu, venku bylo -8C, sníh mi křupal pod nohama a najednou bum, měla jsem pocit, že se mi lýtko roztrhlo vejpůl. Nikdy jsem při běhu takovou bolest do té doby nezažila. Takže jsem se poslední dva kiláky dobelhala domů a v následujících dnech na mě padla depka - běhat nemůžu. Nejde to, bolí to. Co budu dělat? Byla to pro mně už naprosto rituální, téměř každodenní činnost a najednou po běhu zbylo vzduchoprázdno. Noha tedy měla zůstat v klidu, ale já jsem se i přesto chtěla "nějak" hýbat. Naprosto spontánně mě napadlo zkusit jógu. Proč ne? Není to žádný hopsavý pohyb, tak to prostě vyzkouším.



První mé kroky vedly samozřejmě na youtube, kde jsem si našla videa v češtině pro začátečníky, aby mi bylo polopaticky při všech asánách vysvětleno, co že se to po mně vlastně chce :)) A bylo to fajn! Tato videa trvala v průměru 20-30 minut, postupně jsem se začala učit, jak se jednotlivé asány jmenují, jak správně dýchat (mám pocit, že i po těch téměř třech měsících s tím dechem stále bojuju), jak se chvíli soustředit jenom sama na sebe. Což je pro mně jedna z nejtěžších částí, protože prostě neumím úplně vypnout hlavu. Každopádně s každou další odcvičenou hodinou cítím, že je to lepší a lepší, prostě mi to dokáže dokonale hlavu pročistit a tělo očistit. Po cvičení si pokaždé připadám, jak kdybych se probudila, probrala z nějaké té pomyslné každodenní letargie, ani nevím, jak ten pocit přesně popsat. Ale je úžasný.



Z youtube jsem se brzy přesunula na jogavirtual a jsem nadšená! Po zakoupení předplatného časopisu JÓGA DNES, dostanete přístup i k online videím, takže taková radost 2v1. Nabídka co cvičit, je velká, u mě většinou vítězí POWER JÓGA, ale vyzkoušenou už mám i jemnou ranní jógu, aštanga jógu, jógu pro bolavá záda, hatha jógu a zamilovala jsem si pozdrav slunci, který se snadno může naučit opravdu každý a po ránu je to naprosto dokonalé protažení těla a probuzení mysli. Cvičím většinou 45-75min, podle toho na co mám zrovna chuť a taky čas. Na jogavirtual.cz najdete také jógu pro děti, takže si můžete zacvičit s vašimi malými ratolestmi (a končí výmluva - nemůžu cvičit, nemám hlídání) :)


CO MI JÓGA DALA?

I když cvičím jen cca 2x-3x týdně,  už prakticky po měsíci mě zbavila bolesti zad. Záda mě bolela několik měsíců, dá se říct, že nebylo ráno, abych se nevzbudila se slovy "bolí mě záda". Kdo zná a zažil, ví jak je to neskutečně otravné a únavné. Jóga se stala dokonalým lékem bez lékaře. Jsem z toho nadšená, protože záda mě už několik týdnů nebolí a to jen díky józe. Taky jsem poznala, že jóga nerovná se nudě. Naopak. Ale nejspíš jsem k tomu potřebovala dozrát, v předešlých letech mě ty pomalé pohyby a náročné pravidelné dýchání prostě vůbec nebavily. Teď se to pro mně stalo úžasnou formou relaxace, kdy si vyloženě užívám to pomalé uvědomování si každé části svého těla. Moc se mi líbí, jak Vašek Krejčík ve svých lekcích často opakuje, že neexistuje nedokonalá asána. Každá asána, neboli pozice, je dokonalá v rámci toho, jak ji naše tělo zvládá. Protože naše tělo je dokonalé. Člověk si najednou opravdu začne uvědomovat, jak je tělo skutečně dokonalý nástroj, že zvládá vše, co po něm chceme. U jógy máte čas na tohle uvědomění. Jednotlivé pozice vás vyloženě vyzývají k tomu, abyste si každou jednotlivou část svého těla U-VĚ-DO-MO-VA-LI. Já osobně se stále teprve učím mít své tělo ráda, jelikož mi hlava celý život říkala opak, je to opravdu běh na dlouhou trať. Ale každý z nás tento boj může vyhrát. A nejde snad ani o to, dosáhnout dokonalosti. Jde jen o to, abychom se měli rádi takoví, jací jsme. A já cítím, že v tomhle může být jóga velkým pomocníkem.

Namasté.

S láskou

Jana

2 komentáře:

  1. Článek mě velmi zaujal.Budu muset něco vyzkoušet,mám taky přetížená záda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko vyzkousej, na youtube najdes primo videa joga pro bolava zada, ale myslim, ze v tomto smeru pomuze jakakoliv joga :) Ja z toho mam fakt radost, zmizela mi tak ze zivota jedna velka neprijemnost 👍

      Vymazat