pátek 15. září 2017

Teplý salát s tempehem a kešu oříšky

POTŘEBUJEME: marinovaný tempeh
                               1/2 červené cibule
                               2 žampiony
                               kousek cukety
                               mrkev
                               červená paprika
                               listy zeleného salátu
                               kešu oříšky
                               kurkuma
                               Tamari sójová omáčka
                               sůl, pepř

POSTUP: Orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, papriku, žampiony, cuketu a na kousky rozdrobený tempeh. Přidáme lžíci sójové omáčky, kurkumu, osolíme, případně dle chuti opepříme a podlijeme kapkou vody. Dusíme do měkka. Těsně před dokončením přidáme kešu oříšky. Listy salátu omyjeme, natrháme na kousky, vmícháme do teplé zeleninové směsi a ihned podáváme.



...a malé zajímavosti na závěr:)

TEMPEH: Nemáte-li chuť na maso, je tempeh chutnou alternativou, která určitě stojí za to, abyste ji zařadili do svého jídelníčku či alespoň vyzkoušeli. Tempeh je vyráběn ze sójových bobů pomocí tzv. fermentace. Marinovaný či uzený tempeh má oříškovou chuť i strukturu. Je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a také vitamínu B. Dnes ho koupíte už nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i v klasických marketech (např. Kaufland).

KURKUMA: Pro svou úžasnou vůni, zlatavě žlutou barvu a pozitivní účinky na naše zdraví, si mně kurkuma získala už před několika lety. Přidávám ji do jídel opravdu často. Chutí i barvou je podobná kari koření. Je skvělým antioxidantem (tedy látkou, která nás chrání proti volným radikálům) a má výborné protizánětlivé účinky.

1 komentář: