100 ml mléka ( dala jsem mandlové, můžete dát jakékoliv rostlinné či klasické)
50 ml oleje (ideálně za studena lisovaný)
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody
sladidlo dle chuti
Horní vrstva: 500 g tvarohu
400 g nastrouhaných jablek (cca 3 střední jablka)
20 g pudinkového prášku (vanilkového)
1 vejce
sladidlo dle chuti
skořice
Postup: Ingredience na korpus smícháme všechny dohromady. Kulatou formu si vyložíme pečícím papírem a těsto do ní vlijeme. Teď si uděláme krém. Vyšleháme sníh z bílku, který vmícháme do tvarohu spolu se žloutkem, pudinkovým práškem a sladidlem. Celý koláč jsem sladila čekankovým sirupem a vanilkovými Flavdrops. Tvarohovou vrstvu dáme na těsto poklademe nastrouhanými jablky smíchanými se skořicí a sladidlem. Pečeme v předehřáté troubě cca 35 min na 175 C.
Zajímavost: Skořice, která je velmi oblíbeným kořením pro svou výraznou chuť, má taky spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Je to účinné antiseptikum, podporuje krevní oběh a zažívání, má vysoký obsah antioxidantů, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí trpících cukrovkou. Přednost bychom měli dávat skořici ceylonské před čínskou, která oproti první zmiňované, má mnohem vyšší obsah kumarinu, který nám může způsobit bolesti hlavy, závratě a nedoporučuje se lidem trpícím onemocnění jater.
Čekankový sirup je super, ale co mi dělalo problém, bylo ho sehnat. U nás v malém městě téměř bez šance, takže ho teď kupuju tady.
OdpovědětVymazat