úterý 24. ledna 2017

Palačinkománie

            Palačinky miluji na všechny způsoby. Nejsem líná si u té pánvičky postát, abych si pak k snídani (nebo k svačině, k obědu či večeři) pochutnala na palačinkách.  Nejčastěji si je ale samozřejmě dopřávám po ránu :) Jsou jednoduché a dají se dělat na mnoho způsobů. Recept je v základu stejný, jako známe z dětství, jen si ho opět upravuji dle chuti a domácích zásob :)



Recept je jednoduchý a záleží na vás, jak si ho nakombinujete. Přidejte vše, co máte sami rádi a bude to určitě to nej právě pro vás :)


PALAČINKY

Těsto:
500 ml mléka (živočišného, rostlinného, klidně ředěného na půl vodou nebo jen vodu - záleží na vás)
10 lžic mouky (špaldové, pohankové, žitné, kukuřičné, ovesné - nebo jakoukoliv máte rádi)
1 větší vejce
sladidlo dle chuti
špetka soli
těsto můžeme dochutit pokaždé něčím jiným - špetkou vanilky, skořicí, perníkovým kořením, lžící psyllia, půlkou nastrouhaného jablka, lžící ochuceného proteinu či lžící pudinkového prášku s vaší oblíbenou příchutí

Náplň:
tvaroh vyšlehaný s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, sladidlo dle vaší chuti (+ kakao, skořice, vanilka, rozmixované ovoce)
nebo klasika - marmeláda (není nad domácí)

Palačinky smažím na slabé vrstvě kokosového oleje. Někdy si je udělám do zásoby tak, aby mi zbyly i na druhý den (málokdy se to u nás podaří, protože nejsem jediná, kdo je v naší rodině miluje:))

Další variantou můžou být proteinové palačinky, na které si můžete koupit již hotovou sypkou směs. Mě chutnají např. od The Protein works, podobné směsi ale nabízí i mnoho dalších firem :)

Zdobení na závěr je to nejlepší :) Jakýkoliv druh ovoce, oříšků či oříškového másla. Syn miluje kombinaci tvaroh + banán + domácí čokoláda (lžíce medu + lžíce kakaa + pár kapek vody, aby měla čokoládka pěkně tekutou konzistenci).






TIP: Zkoušeli jste slané palačinky? Jsou také výborné a je to příjemná změna oproti sladké klasice. Místo sladidla dáme sůl a koření, můžeme přidat najemno nakrájenou cibulku, papriku, šunku. Místo sladkého tvarohu doplníme slaným dipem. Mňam!

Dobrou chuť!

J.


2 komentáře:

  1. Taky mám ráda palačinky.U nás jdou nejvíce ty na slano.Výborný jsou plněný špenátem a sýrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky miluju! Mnaaaam, musím o víkendu zase udělat :))

      Vymazat