středa 11. ledna 2017

Snídáš? Já už ano!

            Kdo z vás patří k milovníkům snídaně? Já určitě ano! Nebylo tomu tak vždycky, patřila jsem dlouho do té skupiny lidí, která se ráno odbyla něčím malým "na stojáka", v horším případě jsem snídani vynechala úplně a měla jsem k tomu milion a jednu omluvu (kecy, samé, výmluvy!) PROČ tu snídani nestíhám a nejím. Na jaře 2015 jsem se to pokusila změnit. A světe div se, šlo to velice rychle a snadno. Jak? Šla jsem na to přes oko. Ne ukrojit si krajíc chleba, picnout na něj kus vysočiny a ještě u ledničky to nacpat do sebe. Ne. Jednoho rána jsem si prostě řekla, že to začnu dělat jinak a až na opravdu malé výjimky, se mi to daří dodržovat už dva roky a připadá mi to naprosto přirozené.



             Kouzlo spočívalo v tom, že jsem si snídani nachystala tak, aby po vizuální stránce byla prostě "k sežrání". Barevné ovoce a zelenina, nakrájet na kolečka, kroužky, proužky, hvězdičky, dozdobit oříšky, kokosem, lístkem bazalky nebo petrželky. Začala jsem si jídlo zkrátka chystat tak, abych se vyloženě těšila, až usednu ke stolu a zakousnu se do něj. S malou dcerkou, která jako miminko vyžadovala opravdu hodně pozornosti, jsem se s klidem mohla dál vymlouvat, že prostě nemám čas. Mám čas na to, abych obstarala a nakrmila všechny kolem sebe, ale nemám čas sama na sebe. Na svoje jídlo. Na svůj talíř. Na svých deset minut klidu po ránu. Vymlouvat jsem se ale přestala a snažila jsem se vše přizpůsobit tak, abych si v té ranní posvátné čtvrthodince jídlo v klidu (rozuměj klid se dvěma malými dětmi :-D), mohla vychutnat a užít. Jde to. Stejně jako spousta dalších věcí. Když člověk chce, tak to nakonec jde.



             No a protože jsem milovník sladkého, neminuly mě přípravy ovesné kaše na 100+1 způsobů :-). Jak už jsem ale psala minule, objevila jsem ovesné otruby. Vločkovým kaším tím pádem v mé kuchyni odzvonilo a začala jsem si dělat kaši otrubovou na 100+1 způsobů :)

Je jednoduchá, zasytí a když už si člověk koupí otruby, aby třeba vyzkoušel otrubové pečivo, tak proč si hned zítra neudělat sladkou otrubovou kaši? :)

Jdeme na recept, který je naprosto jednoduchý a rychlý (takové já totiž nejradši).

KAŠE Z OVESNÝCH OTRUB

Potřebujeme:  200 ml mléka
                         2-3 lžíce ovesných otrub
                         sladidlo dle chuti (já používám Cukropur nebo Flavdrops, ale dejte co máte rádi)
                         1/2 lžičky chia semínek
                         skořice (nemusí být)
                        1 lžíce bílého jogurtu

Postup: Do mléka nasypeme otruby, přidáme sladidlo a chia semínka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Stačí cca 3-4 min. Nakonec přidáme trochu skořice a zamícháme. Vlijeme do připravené misky nebo talířku a vmícháme 1 lžíci bílého jogurtu, který kaši krásně zjemní. Hotovo. Dochucení a dozdobení je na každém, ale i kdybyste nepřidali už vůbec nic, tak i samotná kaše je balzám (minimálně pro moje) chuťové buňky :)

            Máte rádi Nutellu? A musí to být nutně ta pravá? Nemusí? Jste malinko otevření něčemu novému, sladkému, čokoládovému, co by se dalo v jakémkoliv množství přidat bez výčitek svědomí na právě uvařenou teplou otrubovou kaši, aby jsme nemuseli hledat už žádnou jinou třešinku na náš pomyslný dort? Zkuste čokoládu bez vaření :)



ČOKOLÁDA na kaši či na lžičku

Potřebujeme: 3 lžíce sušené syrovátky
                      2 lžíce holandského kakaa
                      sladidlo (v mé kuchyni opět Cukropur, výjimečně Flavdrops čoko-arašídové)
                      3 lžíce tekutého mléka
                      1-2 lžíce (řeckého) jogurtu nebo tvarohu

Postup: Do mísy nasypeme syrovátku, přidáme kakao, pořádně promícháme. Přidáme sladidlo a nalejeme 3 lžíce mléka. Pořádně vyšleháme. Stačí rukou, ale tak, aby se vše krásně spojilo do hladké hmoty. Máme to? Tak to je báječné, protože teď to doladíme nejlépe řeckým jogurtem a pořádně promícháme. Řecký jogurt dá čokoládě krásně jemný nádech a udělá příjemnou konzistenci. Když není po ruce, přidám obyčejný bílý jogurt nebo tvaroh. Nebo obojí, vždy tak, aby mi to chutnalo. Další variantou může být, že do čokoládového základu přidáte celý tvaroh ( a třeba lžíci jogurtu nebo kysané smetany)... vznikne něco jako čokoládový pribiňák (strašně dobrý). Zkrátím to - konečnou konzistenci si přizpůsobíte podle sebe, množstvím a výběrem mezi jogurtem, řeckým jogurtem či tvarohem. Čokoláda vydrží v lednici i 3 dny , vyzkoušeno to ale nemám, protože u nás se konzumuje okamžitě, abych další den udělala s radostí novou várku :)



Pokud někdo vyzkouší, budu ráda, když mi napíšete, zda chutnalo či nechutnalo. Samozřejmě ale přeji všem DOBROU CHUŤ!

J.

7 komentářů:

  1. Super clanek ,uz vim ,co budu mit zitra k snidani, otrubovou kasi ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári děkuju moc a dej pak vědět, jestli ti chutnala! :)

      Vymazat
    2. Jani , kaše výborná, krásně jemná, zařazuji do jídelníčku👍🏻🙂😘Krásný den Šárka🌸

      Vymazat
  2. Já fakt jdu koupit otruby.Vypadá to skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem zvědavá, jestli ti zachutnají, doufám, že ano! :)

      Vymazat
  3. Urcite vyzkousim tu cokoladu☺ a take cukropur- divala jsem se, ze je vhodny i pro deti. Zatim jsem pouzivala sladidla ze stevie, ale tam psali, ze nejsou vhodna pro deti do 3 let, i kdyz je to prirodni sladidla. Detem jinak sladim medem, datlovym sirupem nebo trinovym cukrem. Casto si ale pecu neco jen pro sebe se sladidlem stevii a prckove pak chcou stejne ochutnat i to moje,tak to pak nejsem moc rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vladi cukropur je skvělý, balení vydrží opravdu dlouho díky vysoké sladivosti, chuťově je k nerozeznání od cukru a můžou ho i děti a těhotné ženy, takže za mě super :)

      Vymazat