sobota 18. února 2017

Proteinový dort bez mouky

Poslední dobou je to můj nejoblíbenejší dezert ke kávě nebo sladká snídaně. Recept, který opět snese spoustu obměn podle chuti a navíc zase rychlovka! Většinou si ho udělám jen s krémem a zdobím až před podáváním, takže se stane, že má na talíři každý jiné zdobení ovocem či čokoládou a všichni jsou spokojení :)



PROTEINOVÝ DORT BEZ MOUKY

Potřebujeme: 4 vejce
                       6 polévkových lžic sušené syrovátky
                       3-4 lžíce jogurtu
                       4 polévkové lžíce ovesných otrub
                       3 polévkové lžíce proteinu
                       sladidlo dle chuti (já dávám většinou cukropur)

Krém:             1 vanička tvarohu
                        4 lžíce řeckého jogurtu nebo kysané smetany
                        sladidlo


Postup: Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky utřeme se sladidlem, přidáme syrovátku, protein, jogurt a otruby. Smícháme a poté do směsi opatrně vmícháme sníh. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem, nalejeme těsto a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 30 min na 170C. Při pečení se korpus nafoukne a poté klesne. Po vychladnutí potřeme krémem z vyšlehaného tvarohu s jogurtem a sladidlem a dáme chladit do lednice.




Tip: Těsto můžeme udělat dvoubarevné - nalejeme do formy pouze část, do druhé poloviny vmícháme kakao a cik cak pocákáme světlé těsto. Protein lze použít bez příchutě nebo ochucený (nám tady moc chutná banánový). Do těsta lze přidat i skořici či aroma podle chuti. Krém a zdobení je také čistě na vaší fantazii, které se meze nekladou :) A dortík je nejlepší druhý den, když se pěkně rozleží! :) DOBROU CHUŤ.




1 komentář: